Har du lånat ut pengar till någon, eller ska du låna ut? Då är risken relativt stor att någon form av bekymmer uppkommer. Här följer ett antal råd till dig som ska låna ut pengar till exempelvis en vän. Har du redan lånat ut pengar får du dessutom reda på vilka dina rättigheter är.

Innan du lånar ut pengar

Nu kommer ett tråkigt och standardiserat juristsvar: skriv ett avtal. Avtalet är sällan så viktigt som när du har lånat ut pengar. Varför? Den största anledningen är att du vill säkra bevismedel om det uppkommer några problem. Vad händer t.ex. om den du har lånat ut pengar till helt plötsligt påstår att pengarna var en gåva? Avtalet bör innehålla åtminstone dessa punkter:

  • Vem har lånat ut pengar och vem har tagit emot pengarna?
  • Vilken räntesats gäller?
  • När ska lånet återbetalas? Om lånet ska återbetalas i omgångar bör detta också specificeras.
  • Vad händer om återbetalningsplanen inte följs? Om en återbetalningsplan har avtalats och denna inte följs är det lämpligt att avtala om att hela lånebeloppet förfaller till betalning om dröjsmålet pågår under en viss förbestämd tid.

Om låntagaren inte betalar

Har låntagaren inte betalat? Då beror dina rättigheter på vad ni har kommit överens om. 

  • Har ni inte bestämt någon tidpunkt för återbetalningen? Då har du rätt till betalning när som helst. Du kan alltså kräva omgående betalning precis när du känner för det. Att låntagaren inte kan eller vill betala spelar ingen roll.
  • Har ni avtalat om en återbetalningsplan som inte har följts? Då har du rätt att kräva att låntagaren betalar allt som har förfallit till betalning. 
  • Har ingen ränta avtalats? I så fall har du rätt till ränta enligt räntelagen. Som utgångspunkt ska räntan bestämmas efter den gällande referensräntan med ett tillägg på åtta procentenheter. Per dagens datum (16 november 2018) är referensräntan 0,5 %, vilket innebär att du kan kräva 7,5 % i ränta om låntagaren inte betalar. Referensräntan som gällde bakåt i tiden hittar du på Riksbankens hemsida.

Låntagaren betalar fortfarande inte, vad kan jag göra?

Men om låntagaren inte betalar räcker det kanske inte med att skriva ett argt mail. Det är precis därför Kronofogden finns. För att tvinga låntagaren att betala kan du ansöka om betalningsföreläggande. Mer information finns på Kronofogdens hemsida.

Vad händer om låntagaren påstår att lånet var en gåva?

Den som påstår att en penningöverföring är en gåva har bevisbördan för sitt påstående. Låntagaren måste alltså (vid en eventuell domstolsförhandling) bevisa att du har givit låntagaren en gåva. För att vara på den säkra sidan är min rekommendation dock att alltid skriva ett avtal. Du vet aldrig vilka bevis låntagaren eventuellt lyckas hitta till stöd för sitt påstående...

Diskussion

Användarkommentarer

  • Sofie 2023-11-26
    När jag separerade från mitt manipulerande ex för lite mer än ett år sedan så gick jag dumt nog med på att ta ett lån för att betala av dennes skulder och billån. Idag har fortfarande inte bilen betalats av kan jag kräva pengarna tillbaka och om jag inte får dom vad gör jag då?
  • Åsa 2023-05-13
    Om man är sambo och man tar ett gemensamt lån men bara ena personen står på lånet, vad händer då vid separation? Lånet togs 8 år in i förhållandet och finns fortfarande kvar, 6 år senare. Och nu står en separation för dörren. Hur blir det?
  • Mario 2023-01-29
    Jag tog ett lån i mitt namn och jag gav till min ex för att hon skulle betala sina skulder och nu är vi inte tillsammans men hon betalar månads amortering och hon kräver mig på räntan som jag får själv av deklaration varje år , min frågan är :har hon rätt att får räntan på det lånet som jag har tåget i mitt namn och jag lämnade pengar till henne tack..
  • Larssa 2022-12-28
    Min fru har lånat pengar av min arbetsgivare måste jag vara med och betala det?
  • Ingegerd Karlsdon 2022-02-04
    Lånar ut pengar mot kontrakt och månadsbetalningar som ej följs, vad händer om jag avlider!
  • Marcus 2022-02-01
    Min man lånade pengar från banken till sin bror utan att säga något till mig, men jag veta det och jag vill inte ha någonting med lånet att göra ifall vi separerar oss finns det något blankett att skriva under att han lånade pengar för egen hand och jag har inget att göra med det?
  • shoresh 2021-11-17
    Finns det blankett/avtal som man kan använda.

    Hälsar
  • Madeleine huhtalo 2021-10-30
    Kan privat personer låna ut pengar genom en bank? Tex 100 000 och sedan fördela det tex till 10 personer, vid 10 000kr var, som små lån? Ta banken hand om det runt omkring då, kreditvärdighet, och att pengarna betalas genom dom och sedan tillbaka till mej?
  • Ulla-Britt 2021-06-27
    Jag vill låna ut 100 000:- till min syster för ett köp av en traktor. Detta för att hon inte ska flytta över sitt bolån + ta nytt lån via Bluestep, som hon tänker göra. Detta för att den bank hon har idag inte lånar ut pengarna, säkert för att de ser att hon får svårt att klara avbetalningarna med sin lön. Hon har svårt att hålla i pengar och är urusel på ekonomi, men jag kan inte se på när hon får lämna hus och hem för att hon är ”blåögd” och inte lyssnar på alla som avråder henne.
    Hon har så svårt skilja på vad man måste ha och på vad man vill ha.
    Men jag vill ha säkerhet på hon betalar tillbaka pengarna. Både för att hon inte ska kunna dra ut på avbetalningen eller sluta att betala, och så att jag får tillbaka dem om det skulle hända henne eller mig något.
    Ex om hon blir ”omyndig” eller dör, vill jag inte mista pengarna, och om det händer mig något, vill jag att avbetalningen fortsätter till mina arvingar.
    Går det att skriva ett avtal som täcker detta och som är juridiskt giltigt vid eventuella stridigheter?
    Mvh
    Ulla-Britt
  • Sam lei 2020-12-29
    Hej,
    Det vore jätte bra om ni kunde lägga ut något standard formulär privatlån avtal i pdf format som man kan skriva ut / Tack
  • Katarina 2020-12-15
    Om lånar ut pengar till någon annan person hur vet man om den personen kommer att betala tillbaka utan att bli lurad??
  • sara 2020-11-17
    Hur mycket ränta kan man kräva när man betalar lån till en bekant. Mellan 2 till 3% är det rimligt?

    Ska man redovisa ränteavkastningen till skatteverket?
  • Emma 2020-10-31
    Jag har tagit ett lån på en ganska stor summa, som var till min dåvarande sambo så han skulle bli fri från kronofogden och kunna få en nystart.
    Självklart finns det ett avtal.
    Nu är vi inte längre ihop, och han har inte ett jobb i dagsläget.
    Och saker kan hända men detta är en försummelse från hans sida, man måste leva efter det man har.
    Nu har varit problem att få pengarna, jag måste tjata varje månad och får dom försent, och nu säger han att avtalet inte är 100% giltigt.
    Jag har kollat upp han och nu har han en ny skuld hos kronofogden, han skiter helt enkelt i att betala underhåll till sina 2 barn och nu han har fått indrivning på den skulden.
    Klart jag ångrar jag tog det lånet som skulle hjälpa honom om jag vetat han skulle vara en sån otacksam person som skiter i allt och gör som han känner för, hade jag inte lånat.
    Några tankar eller något jag kan göra för att bli av med detta? Stressa mig varje månad då det dras från mitt konto varje månad.
  • Ida Olsson 2020-06-29
    Jag behöver låna pengar jätteviktigt och akut kris ha en del och räkningar
  • Johan Hultkrantz 2020-01-03
    Måste man ha en ränta, han räntesatsen vara 0 % som den annars just nu är i samhället?

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.